Rabu, 11 Julai 2012

Tomyam Campur



BAHAN-BAHAN :

BAHAN A:

500 gm sotong
500 gm udang
500 gm ayam
1 peket cendawan
2 peket pucuk jagung
1 batang carrot
sedikit sawi bunga
sedikit kubis bunga
3 biji tomata


BAHAN B:
2 kiub stok tomyam / 8 sudu pes tomyam
8 biji cili api- dititik
2 biji limau nipis- ambil jus saja
1 biji bawang besar
3 inci halia
1 biji bawang putih
3 biji bawang merah
2 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
3 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri macam pedas , masam dan masin . Kalau nak lebih kuah tambah la air lagi.

* Kalau guna kiub tomyam Maggi selalunya kuah akan jadi masam so tak payah guna jus limau nipis .

 
CARA MEMASAK :
1) Bersihkan semua bahan A dan potong ikut cita rasa sendiri.
 
2) tumbuk bawang merah,bawang putih,halia bersama
 
3) panaskan minyak sedikit didalam periuk, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama tadi untuk ditumis sehingga naik bau wangi bersama pes tom yam.
 
4) Masukkan air dalam periuk biar sampai kuah mendidih. Kemudian rasa kuah sedikit dan masukkan jus limau nipis , garam dan kacau sehingga sebati.

5) Apabila sudah mendidih masukkan semua bahan B kecuali udang /sotong dan kacau , biar sampai kuah mendidih dan semua bahan masak baru la last sekali di masukkan udang dan sotong , kacau sekejap sampai udang masak dan boleh la ditutup api.
 
6) Sedia untuk dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...