''ANDAI PERJUANGAN INI MUDAH, PASTI RAMAI YANG MENYERTAINYA. ANDAI PERJUANGAN INI MENJANJIKAN KESENANGAN, PASTI RAMAI YANG TERTARIK PADANYA. TAPI HAKIKAT PERJUANGAN BUKAN BEGITU, ADA TURUN NAIKNYA, SAKIT PEDIHNYA, UMPAMA KEMANISAN YANG TAK TERHINGGA. ANDAI REBAH, BANGKITLAH SEMULA, ANDAI TERLUKA, INGATLAH JANJINYA. BILA DI TANYA KENAPA BERJUANG ITU PAHIT? JAWAPANNYA ADALAH KERANA SYURGA ITU MANIS. TABAHKANLAH DALAM PERJUANGAN DI JALANNYA''
Sabtu, 9 Jun 2012
Sambal Kicap Johor
Mudah saja cara buatannya, enak dimakan dengan cucur/ cekodok dan juga sup ( termasuk soto )
Bahan-bahannya :
· 21 biji cili padi/ kecil ( ikut citarasa anda )
· 3 biji cili merah ( besar )( option, tak yah taruk pun tak pe )
· 3 ulas bawang putih
· 3 sudu besar gula ( sebagai panduan sahaja )
· ½ cawan kicap lemak manis ( saya guna kicap cap kipas udang )
· 1 sudu teh perahan limau ( tak kisah la limau apa )
Cara membuatnya :
- Campurkan semua bahan ( kecuali jus limau ), kemudian tumbuk/kisarkan hingga lumat
- Tuangkan dalam bekas yang bersesuaian dan campurkan dengan sedikit jus limau
- Sedia untuk dinikmati
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan